Eszközök Rajzmeditációhoz

Ismerd meg a Rajzmeditáció alap és 3D/színes programokon használt írószereket és papírt, hogy könnyebb legyen kiválasztani a számodra megfelelőt.

A Rajzmeditáció – többek közt – azért is a szívem csücske módszer, mert kevés az eszköz igénye. Egy tűfilc, egy grafit és egy kisebb, A5 vagy A6-os méretű füzet akár egy kisebb táskában is elfér, így bárhova magaddal viheted. Áldásos hatásait nemcsak otthon, hanem nyaraláskor vagy éppen egy váróteremben ücsörögve is élvezheted. No de akkor lássuk is, hogy mire lesz szükséged!

Tűfilc

0,3 vagy 0,4 mm fekete filc

Grafit

Puhább (HB-2B) grafitceruza

Radír

Lágy műanyag vagy gyurmaradír

Papír

A5 méretű füzet vagy lap

Színes ceruza

Minimum 12 színű színes ceruza készlet

Tűfilc

A Rajzmeditáció alap és haladó program alapeszköze a vékonyhegyű filc vagy másnéven tűfilc, amit minta- és kompozíció rajzoláskor használunk.

A tűfilcek jellemzően 1 mm-nél keskenyebb átmérőjű heggyel rendelkező, pigmenttinta tartalmú filctoll, hegyüket általában fémborítás védi. Leggyakrabban rajzoláshoz – akár műszaki rajz készítéséhez -, színezéshez, skicceléshez használják, de akár kézíráshoz is alkalmasak.

A legtöbb pigmenttinta fény- és időálló, száradás után vízálló. Az úgynevezett ‘dye’ tinta homogén folyadék, jobban beivódik a papír belső szerkezetébe, és nem vízálló. Ritkábban fordul elő, de létezik az olaj alapú tinta is. Az olaj alapú tinta hátránya, hogy egyszerű, vékony papírokon hamar átüt, különlegessége abban áll, hogy akár fényesebb, üveges felületre is nagyon jól tapad.

A boltok kínálatában különböző márkájú és árkategóriájú tűfilc elérhető. Jellemzően darabonként, illetve egyes gyártók esetében készletben (több vastagság vagy több szín) is megvásárolhatók.

A programon 0,3 vagy 0,4 mm-es vastagságú, fekete filc használata javasolt. 

Márkáját tekintve a célnak tökéletesen megfelel a 0,4 mm hegyvastagságú Stabilo Point 88 filc vagy a 0,3 mm hegyvastagságú Staedtler Triplus tűfilc.

Ha szeretnéd a rajzodat utólag kifesteni, akkor a Sakura Pigma Micron tollat vagy Faber-Castell Ecco-Pigment tűfilcet ajánlom. Előnyük, hogy sokféle hegyvastagságban elérhetők, a bennük lévő tinta fény- és vízálló, így a rajzok utólag kifesthetők, valamint a későbbiekben sem fog megfakulni.

Grafitceruza

Az alap program során a grafitceruzát érzelemrajzoláskor és kompozíciók rajzoláskor, a haladó programon árnyékoláskor használjuk.
A ceruzákat keménységük és tónusok alapján osztályozzuk. A keménység a ceruza karcolási keménységét jelenti – azt mutatja, hogy a ceruza mennyire karcolja a papírt és a karcolás nyoma mennyire látszódik a papíron. Keménységtől függően a ceruzákat 9H-tól 9B-ig (Derwent-féle skála), 10H-tól 8B-ig (Koh-i-Noor), 9H-tól 8B-ig (Staedtler) osztályozzák.

A ceruzán szereplő számok a tónusértéket jelölik, vagyis azt, hogy a ceruza nyoma a papíron mennyire lesz világos vagy éppen sötét, milyen lesz az árnyalata.
H1-H9 – Keményebb ceruzák. Főleg műszaki rajzok elkészítésére használják. Minél nagyobb a szám, annál kevésbé karcol vagyis
HB – Írásra a legalkalmasabb ceruzatípus.
B1-B9 – Puhább ceruzák. Rajzolásra, illetve tónusértékek felvételére használatosak.

Az alap programra javasolt ceruza keménység: HB vagy B
A haladó programra javasolt ceruza keménység: 2B vagy 3B

Radír

Radírt mindkét programra érdemes hozni, ugyanakkor a Rajzmeditáció haladó programon lesz „feladata” is.

A radírokat típusuk szerint 3 csoportba sorolhatjuk.

A művészradírok rendszerint barna színűek, lágy, érdes gumiból készülnek. Elsősorban grafikusok használják kifejezetten nagy papírfelületek sérülésmentes tisztítására. Hátránya, hogy morzsolódásra hajlamos, és pontatlan.

A gyurmaradírokat általában fehér vagy színes gittszerű anyagból készítik. A gyurmaradír alkalmas a szén, grafit, színesceruza és pasztell kiradírozására egyaránt. Puha, könnyen gyúrható, kiváló megkötő képességű (átgyúrás után „elnyeli” a grafitot, és újra tiszta lesz), nem hagy zsíros foltot a lapon és nem károsítja azt. Nem morzsolódik, ezért jóval tovább használható, mint más radírok. Első használat előtt érdemes átgyúrni. Könnyen, tetszőleges formára alakítható, nagy felületek radírozására éppúgy alkalmas, mint apró pontok, vonalak javítására. Alkalmas javításra és a fények visszaradírozására. Egy idő után telítődik, vagy kiszáradhat, ekkor cserélni szükséges.

A lágy műanyag radírok általában PVC-ből készülnek, színezésük fehér, tapintásra és működésre is tisztábbak, mint a hagyományos radírok. Kisebb a felszívóképességük, cserébe jobban kímélik a vásznat. Hajlamos maszatolásra, ezért inkább csak apróbb javításokra használják őket. Műszaki rajzolók kedvelt eszköze.

Rajzmeditáció programra lágy műanyag radír vagy gyurmaradír beszerzése javasolt.

Papír

Rajzmeditáción sima lapokat vagy füzetet használunk. Lehet akár korábban megkezdett rajzfüzet vagy kezdhetsz újba is.

Személy szerint a B/5 méretű, iskolai „Vázlatok” füzetet szeretem a legjobban erre a célra használni, mert a lapjai vastagabbak, mint a hagyományos füzeté, nem üt át a papíron a filc.

A Rajzmeditáció programokon a kompozíciók nagysága A5 méretű, ezért minimum ekkora méretű füzetet vagy lapot érdemes magaddal hozni.

Színes ceruza

Színes ceruzát a Rajzmeditáció haladó programon használunk – megismerkedünk a színekkel való érzelemrajzolással, elsajátítjuk a színes ceruzával való árnyékolást, és elkészítjük a saját, erősítő színeinkkel tarkított mandalánkat.

A színes ceruzákat anyaguk alapján csoportosíthatjuk. Ez alapján megkülönböztetünk olaj alapú, viasz alapú, víz oldható alapú valamint agyag alapú ceruzákat.

A viasz alapú ceruzák az egyik legelterjedtebbek. Minőségük széles skálán mozog, jóval kedvezőbb az áruk az olaj alapú ceruzáknál. Jól rétegezhetők azaz jól lehet keverni a színeket velük. Hátrányuk, hogy puha ceruza esetén kirakódhat a viasz, és apró pontokat hagy. Viasz alapú ceruzák közé tartoznak Cretacolor Karmina színes ceruza készlet, a Progresso színes ceruzák, Caran d’Ache Luminance színes ceruzák, Prismacolor Premier színes ceruzák, Tombow Irojiten színes ceruzák, valamint a Derwent Coloursoft, Artist, Studio színes ceruzák.

Az olaj alapú színes ceruzák sokkal drágábbak, mint a viasz alapúak. Művészi, részletgazdag alkotásokhoz kíválóak. Élénk, éles színekben elérhetők. Vízállóak, törésállóak, nem szükséges fixálni a kész alkotásokat, ugyanakkor maszatolódásra hajlamosak. Olaj alapú ceruzák közé tartoznak a Faber-Castell Polycolor és Faber-Castell Polychromos színes ceruzák, Caran d’Ache Pablo színes ceruzák és a Lyra Rembrandt Polycolor Premium olaj alapú színes ceruzák.

A vízoldható színes ceruzákat akvarell ceruzának is hívják. Használhatjuk hagyományos módon színes ceruzaként vagy vizes ecsettel átkenve az alkotásunk festmény hatású lesz. Utóbbi esetben érdemes akvarell papírra rajzolni. Akvarell ceruzák közé soroljuk Faber-Castell Albrecht Dürer akvarell ceruzákat, Derwent Watercolour akvarell ceruzákat, valamint a Cretacolor Aqua Monolith akvarell ceruzákat.

Az agyag alapú ceruzák a legolcsóbbak. A többi színes ceruzához képest ez a fajta színes ceruza a legszárazabb és legkeményebb. Használatuk óvatosságot igényel, mert karcolhatnak. Gyerekek számára a legideálisabb választás.

A Rajzmeditáció haladó programra érdemes olyan színes ceruza készletet választani, aminek természetes, szép színei vannak, a ceruzák nem túl kemények, nem túl puhák, és legalább 12 színből állnak.

Összefoglalva, amire szükséged lesz

Ajándék tipp

Lepd meg Szerettedet Rajzmeditáció élménycsomaggal! Az eszközök mellé vásárolj Rajzmeditáció utalványt!

Érdekel, hogy miről szól a Rajzmeditáció? Az egyes programokról részletesebben is olvashatsz, és ha kedvet kapsz, jelentkezhetsz is rájuk. Szeretettel várlak!

További bejegyzések